previous arrow
next arrow
Slider

Καταρράκτης ονομάζεται η θόλωση του φακού του ματιού.
Εκδηλώνεται στα πλαίσια της φυσιολογικής γήρανσης του οργανισμού, κυρίως μετά τα 50. Μπορεί όμως να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε άλλη ηλικία ακόμα και σε βρέφη (υπάρχει σπάνιος καταρράκτης, όπου το μωρό γεννιέται με θολό φακό).

Άλλες αιτίες που μπορούν να δημιουργήσουν καταρράκτη είναι οι ακτινοβολίες, ο τραυματισμός του ματιού, η μακροχρόνια λήψη κορτιζόνης και άλλων φαρμάκων, ο σακχαρώδης διαβήτης, επεμβάσεις όπως η υαλοειδεκτομή και η επέμβαση γλαυκώματος.

Τα συμπτώματα του καταρράκτη είναι τα εξής:

  • Προοδευτική μείωση της όρασης |
  • Έντονο θάμπωμα στο φως
  • Αλλοίωση των χρωμάτων
  • Κύκλοι (δακτύλιοι φωτός όταν κοιτάμε τα φώτα.)

Η διάγνωση γίνεται με βυθοσκόπηση στο ιατρείο με τη βοήθεια σταγόνων ανώδυνα και γρήγορα.

Η θεραπεία του καταρράκτη γίνεται με επέμβαση και τη βοήθεια υπερήχων νέας γενιάς.

Γίνεται τομή στο μάτι από 1,4 έως 2,7 χιλιοστά και από εκεί αφαιρείται ο καταρρακτικός φακός και ενθέτεται ο νέος καθαρός ενδοφακός που μένει εφ’όρου ζωής και αποκαθιστά την όραση. Η τομή δεν χρειάζεται ράμματα και η ανάρρωση είναι ταχεία και ανώδυνη.

Η όλη επέμβαση διαρκεί περίπου 20 λεπτά και γίνεται χωρίς νάρκωση. Ο ασθενής μετά την επέμβαση μπορεί να αποχωρήσει για το σπίτι.

Πότε πρέπει να χειρουργείται ο καταρράκτης;

Η επέμβαση μπορεί να αποφασιστεί, όταν ο καταρράκτης αρχίζει να προκαλεί τέτοια ενόχληση στην ποιότητα της όρασης, με συνέπεια τη δημιουργία προβλημάτων στις καθημερινές δραστηριότητες του ατόμου (ασφαλής οδήγηση αυτοκινήτου, ανάγνωση, τηλεόραση). Βασιζόμενοι στα συμπτώματά σας, εσείς και ο οφθαλμίατρός σας θα αποφασίσετε από κοινού, για το πότε θα γίνει η επέμβαση.

Δεν είναι πλέον αλήθεια ότι ο καταρράκτης πρέπει να είναι ‘ώριμος’ για ν’αφαιρεθεί. Με τις νέες χειρουργικές τεχνικές (φακοθρυψία)αυτή η αντίληψη αποτελεί πλέον παρελθόν. Αντιθέτως, μάλιστα, η αφαίρεση ενός υπερώριμου σκληρού καταρράκτη, κάνει την επέμβαση πιο δύσκολη και μπορεί να περικλείει κάποιες επιπλοκές κατά την διάρκεια της.

Ποιά τα πλεονεκτήματα της μεθόδου;

Η τεχνική αφαίρεσης του καταρράκτη μέσα από μικροσκοπική τομή με σταγόνες προσφέρει πολλά πλεονεκτήματα. Με την τεχνική αυτή ο ασθενής επιστρέφει στην καθημερινή του δραστηριότητα άμεσα από την επόμενη κιόλας μέρα. Η παραμονή στο χειρουργείο είναι πολύ μικρότερη και δεν χρειάζεται νοσηλεία.

Για την επέμβαση δεν χρειάζεται ούτε γενική αναισθησία αλλά ούτε αναισθησία με βελόνες. Δεν τοποθετούνται ράμματα κατά την επέμβαση. Τα ράμματα μπορεί να ενοχλούν μετεγχειρητικά και μπορεί να προκαλέσουν αστιγματισμό. Η τομή επουλώνει γρηγορότερα και πιο φυσικά. Ολα αυτά έχουν ως συνέπεια λιγότερες πιθανές διεγχειρητικές και μετεγχειρητικές επιπλοκές, με αποτέλεσμα γρηγορότερη ανάκτηση της όρασης.

Η θόλωση του περιφακίου ή δευτερογενής καταρράκτης

Στην περίπτωση της θόλωσης της μεμβράνης (περιφάκιο) που αφήνουμε για να τοποθετηθεί ο ενδοφακός μετά την αφαίρεση του καταρράκτη και παίρνει την όρο του δευτερογενούς καταρράκτη, η όραση μπορεί να μειωθεί αρκετά και σταδιακά. Στην περίπτωση αυτή, χρησιμοποιούμε την ακτίνα ενός ειδικού laser που σπάει ανώδυνα την θολωμένη μεμβράνη και αποκαθιστά την πτώση της όρασης που είχαμε μετά την επέμβαση του καταρράκτη μας.

Αυτό συμβαίνει σε ένα ποσοστό γύρω στο 10% των ασθενών που χειρουργήθηκαν για καταρράκτη. Η επέμβαση μπορεί να γίνει στο ιατρείο χωρίς νοσηλεία.

Επιπλοκές κατά την επέμβαση του καταρράκτη

Οι επιπλοκές δεν είναι συχνές, αλλά πιθανές όπως και σε κάθε επέμβαση. Αυτές μπορεί να είναι μια ρήξη της μεμβράνης που τοποθετούμε τον φακό. Συνήθως δεν επιφέρει ιδιαίτερα προβλήματα εφόσον αντιμετωπιστεί σωστά. Αλλη επιπλοκή είναι ένας μετεγχειριτικός αστιγματισμός που προκαλεί μια μικρή παραμόρφωση των αντικειμένων και μη καθαρή όραση.

Μπορεί να οφείλεται στην επούλωση της τομής. Συνήθως είναι αντιμετωπίσιμη και υποχωρεί, αν όχι διορθώνεται με γυαλιά ή με μια μικρή χειρουργική επέμβαση. Η χειρότερη και πιο ανησυχητική επιπλοκή, με κίνδυνο απώλειας της όρασης είναι μια μόλυνση (ενδοφθαλμίτιδα) η οποία είναι και η σπανιότερη. Αντιμετωπίζεται υπερεπειγόντως με αντιβιοτικά τοπικά και συστηματικά και σε μερικές περιπτώσεις χρειάζεται επέμβαση (υαλοειδεκτομή) για να καθαριστεί πλήρως το μάτι από την μόλυνση.

Πρέπει να επισημάνουμε στο σημείο αυτό ότι τα ποσοστά μολύνσεων σε σύγκριση με τα πολύ μεγάλα νούμερα επεμβάσεων για καταρράκτη είναι πολύ μικρά.

Επικοινωνία

Νοσοκομείο Υγεία
Ερυθρού Σταυρού 4, 15123, Μαρούσι

Kιν.: 6937 737373
segoseye@gmail.com